Home De Praktijk Acupunctuur Bowen Techniek Iriscopie Hooikoorts Workshops / Lezingen Tarieven / Vergoeding Internationaal Hans Thijssen Routebeschrijving Contact English


Acupunctuur


Deze eeuwen oude behandelwijze uit het oude China heeft inmiddels ook in het westen een grote bekendheid gekregen. Bij de acupunctuur maakt men gebruik van onder andere naalden die nagenoeg gevoelloos ingebracht worden. De grondgedachte hierbij is dat zeer veel klachten een uiting zijn van het niet in balans zijn van het energiesysteem.

In het lichaam stroomt energie door de energiebanen (meridianen genoemd). Deze zijn aan de oppervlakte te bereiken via de acupunctuurpunten. In de diepte zijn deze banen verbonden met de organen.

Verreweg de meeste klachten ontstaan door het uit balans zijn van deze energiestroom. Er kunnen blokkades ontstaan door verkeerde voeding, emoties, koude, hitte, of een klap of val, verkeerde houding enzovoorts. Ook kan er een energie tekort ontstaan door bijvoorbeeld oververmoeidheid, stress en langdurig aanhoudende emoties. Herstelt het lichaam deze blokkades of tekorten niet vanuit zichzelf dan kan acupunctuur behulpzaam zijn.

Met behulp van naalden, warmte toedienen (moxa) of zgn. cups en evnt. voedingssuplementen kan het lichaam weer in balans gebracht worden en zullen de symptomen verdwijnen. Het inbrengen van de naalden is nagenoeg pijnloos. Er zijn verschillende naaldtechnieken. Hans Thijssen gebruikt zowel de klassieke als de pols/enkel techniek.

Natuurlijk is het ook belangrijk om de oorzaak van het ontstaan van de dysbalans op te heffen. Dit kan door het veranderen van een eetgewoonte, beter leren omgaan met stress, lichamelijke beweging verbeteren, etc.

Een acupuncturist stelt zijn diagnose via een gesprek, het voelen van de pols, het bestuderen van de tong en het voelen van bepaalde punten van het lichaam. Aan de hand van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld.