De Bowen Techniek.


Makkelijk en pijnloos inzetbaar bij veel klachten.

 

De Bowen Techniek is een zachte, maar tevens zeer krachtige behandelvorm afkomstig uit Australie. Dhr. Tom Bowen heeft deze techniek in de zestiger jaren ontwikkeld. Door middel van een zachte, korte rolbeweging over specifieke plaatsen over zacht weefsel (spieren en pezen) wordt via een reflex het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer aangespoord.

 

Deze reflex gaat via het zogenoemde fasciale weefsel, dat door het hele lichaam als een web met elkaar verbonden is. Dit weefsel omhult de spieren, bloedvaten, organen en andere lichaamsstructuren. Als om welke reden ook het centrale zenuwstelsel de spanning in dit weefsel niet loslaat, zal de fysiologische functies van organen, spieren, lymfevaten, enzovoorts verstoren. Hierdoor kunnen er allerlei klachten tot uiting komen. Door de verbinding van de weefsels door het hele lichaam heen en de reflexwerking naar het centrale zenuwstelsel (o.a. de hersenen) kunnen de klachten ergens anders in het lichaam plaats vinden.

 

Daarnaast geeft spanning op het fasciale weefsel problemen met het afvoeren van afvalstoffen. De lever-, darm- en/of nierfunctie kan verminderen en daardoor kunnen allerlei klachten als vermoeidheid, stijfheid, hoofdpijn en slapeloosheid ontstaan. Ook kan bv. de stoelgang ontregeld worden.

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam berust erop dat het lichaam de spanning in het fasciaalweefsel gaat herkennen via de zachte prikkel die gegeven wordt. Het lichaam laat die spanning los en daardoor komen de functies die verstoord waren weer op gang.

 

Als eerste gaat het lichaam overtollige afvalstoffen uit het lichaam verwijderen. Dit zal eerst wat extra vermoeidheid geven, maar al snel zal de cliënt zich fitter gaan voelen. De concentratie neemt toe en veel andere klachten zullen verdwijnen of verminderen.

 

In acute gevallen, zoals bij het verzwikken van de enkel, bij 'spit', opkomende hooikoorts, en vele andere problemen is de Bowen Techniek uitermate effectief. Meestal zijn slechts enkele behandelingen nodig om tot herstel te komen.

 

Is de klacht al langer aanwezig dan zijn misschien wat meer behandelingen nodig, maar het is steeds weer verrassend om te horen wat de Bowen Techniek in beweging kan zetten. En dit met de kracht van het eigen lichaam.

Dat de Bowen Techniek niet zomaar iets is, blijkt uit het feit dat in veel landen de techniek reeds uitgebreid gebruikt wordt. Niet alleen in het zogeheten complementaire veld (als alternatieve geneeswijzen), maar ook in reguliere instituten als ziekenhuizen en fysiotherapeutenpraktijken.