Home De Praktijk Acupunctuur Bowen Techniek Iriscopie Hooikoorts Workshops / Lezingen Tarieven / Vergoeding Internationaal Hans Thijssen Routebeschrijving Contact English


Bowen Techniek - Fasciaal weefsel


Er wordt wel een gezegd dat de fascia de zak is die het lichaam bij elkaar houdt. Fasciaal weefsel is een dunne, bleke, nagenoeg transparante en productieve matrix dat je lichaam net onder de huid in zijn geheel bedekt, van top tot teen. Fascia omhult praktisch elke structuur in je lichaam, inclusief elke spiergroep, elke component van de spier, alle organen, klieren, zenuwen en bloedvaten.

Al het fasciaweefsel staat direkt met elkaar in verbinding. Ofschoon het alles verbindt, heeft de facia geen origo en insertie (aanhechtingen), zoals de spieren dat hebben.

Als je de principes van de fascia begrijpt, begrijp je ook de sterke werking die de Bowen Techniek heeft.

Tijdens inspanning verandert de structuur van de fascia en zijn matrix. Na inspannning verandert deze matrix weer naar zijn oorspronkelijke staat. De functie is uitgevoerd en er kan weer rust optreden. Warmte en rust kunnen dit versterken. Tevens kunnen de weefsels die omhult werden door de samentrekkende fascia, weer beter doorbloed raken en hun afvalstoffen afgeven.

Het komt echter voor dat de fascia overprikkeld worden of blijven door welke vorm van trauma dan ook. Hierdoor blijft haar matrix veranderd, gedraaid, verkort of samengetrokken. Hierdoor vermindert het de circulatie en beinvloedt het zenuwen die door de fascia lopen. Deze situatie kan jaren aanhouden zonder dat men ervan bewust is.

Een veel voorkomend voorbeeld is een van op het stuitje. Vroeger, van de trap of schommel gevallen of bij het skieen. Dit geeft een samentrekking en in de praktijk zien we dat dit vaak de oorzaak is van klachten die veel later optreden en niet herstellen, zoals een tenniselleboog, RSI arm, maar ook darm-, schouder of andere problemen. De fascia en de veroorzaakte samentrekking (contractie) is een directe oorzaak van de stijfheid en de pijn die we ervaren tijdens een trauma of chronische ziekte. Dit wordt versterkt als we ouder worden en niet goed voor de conditie van de fascia zorgen.

Tijdens de Bowen behandeling worden dan ook op allerlei plaatsen lichte rolbewegingen uitgeoefend. Ook op plaatsen waar ogenschijnlijk geen klachten zijn.

Het is duidelijk dat enerzijds rustige bewegingsvormen de fascia langer soepel en bewegelijk houden, waardoor al het andere weesfel beter kan functioneren. Daarnaast kan een techniek als de Bowen Techniek ervoor zorgen dat oude verstoringen in dit weefsel weer tot ontspanning komt. Zo kan het zijn oorspronkelijke functie weer goed uitoefenen.

De Bowen behandeling wordt meestal door licht zittende kleding uitgeoefend zodat de client zich niet hoeft te ontkleden. Het is mogelijk U in de praktijk om te kleden van bv werkkleding naar meegenomen licht zittende kleding.